1 2 3 4 5

unnamed

US ROYALTY TRUSTS 2012 PV10 ASSUMPTIONS

Najnovije Vesti

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:55

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:52

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Mere neekonomske prinude SAD za Evropu
24 jun 2018 00:37

Nekoliko narednih meseci mogu biti odlučujućim n [ ... ]

NAUČNA konferencija „Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka" održana je 03. marta u Beogradskoj poslovnoj školi.

U organizaciji Ruskog centra za strateška istraživanja, Fonda istorijskih perspektiva, Nove srpske političke misli, Srpskog koda i BPŠ.

O ENERGETSKOJ strategiji Turske i preorijentaciji isporuke ruskog gasa preko Turske Irina Svistunova.

irina s 1

- Turska je uvoznik gasa i čak 70 odsto nužnih energenata uvozi. Tražnja će porasti za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, a tražnja će i dalje samo rasti. Visoka zavisnost od uvoza čini privredu te zemlje osetljivom. Drugi pravac turske strategije je da se slabosti pretvorre u preimućstva: da geografski položaj iskoristi da postane isporučilac. Želi da postane centar gde se presecaju isporuke od različitih isporučilaca prema Evropi i da izgradi više krupnih terminala od različitih proizvođača. Ankara dosledno želi da realizuje ovo i lobira i pregovara sa svim proizvođačima, čak i ako su konkurenti. To se desilo i sa Južnim tokom. Odluka je bila neočekivana za sve, ali je bila u skladu sa interesima turske privrede, objasnila je Svistunova.

Ona je istakla da Turska ima - posebno u programu spoljne politike - viđenje da Srbija ima ključni značaj za mir i stabilnost na Balkanu i za transport energenata u Evropu. A to, prema njenim rečima, znači da planovi Ankare za energetski čvor otvaraju mnoge mogućnosti za zemlje Balkana.

Svistunova je istakla da Rusija hoće tursko tržište i da preko Turske isporučuje gas Evropi: iz Turskog gasovoda će se snabdevati i zapadni koridor, a ne samo ono što je trebalo da bude Južni tok.

Kada je reč o izazovima, prema Svistunovoj, Turska ima strateški zadatak da nađe kanal tranzita, odnosno da obezbedi imidž pouzdanog partnera. To je strateška mogućnost za Balkan, jer mogu da ojačaju veze sa Ankarom i svoj položaj u Evropi, poručila je Svistunova Srbiji.

Izveštaj: Diana Milošević

Foto: Anton Antanasijević

Fakti

 

Energija pokreće svet. Ona je neophodni element svakog kretanja, razvoja I napretka. Euro Energy je specijalizovani analitički portal koji daje perspektive, odnosno objavljuje...

Kontaktirajte nas!

EuroEnergy
Adresa: Knez Mihailova 10
Beograd, Srbija

Telefon: +381654070470

Pratite nas!

Linkovi ka profilima na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Goolge+
Linked-in

Mini Galerija