1 2 3 4 5

unnamed

US ROYALTY TRUSTS 2012 PV10 ASSUMPTIONS

Najnovije Vesti

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:55

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:52

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Mere neekonomske prinude SAD za Evropu
24 jun 2018 00:37

Nekoliko narednih meseci mogu biti odlučujućim n [ ... ]

NAUČNA konferencija „Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka" održana je 03. marta u Beogradskoj poslovnoj školi.

U organizaciji Ruskog centra za strateška istraživanja, Fonda istorijskih perspektiva, Nove srpske političke misli, Srpskog koda i BPŠ.

Petar Iskenderov je govorio o Balkanu u sistemu energetske bezbednosti. Prvo je objasnio odakle potreba za Južnim tokom: otuda što sa Ukrajinom postoje brojni problemi.

isken pet 1

- Napravljen je Severni tok, ali za zemlje Južne i Centralne Evrope je bio potreban Južni tok. Jeftinije je bilo modernizovati sistem u Ukrajini, ali posle obojene revolucije, Amerikanci su 2005. godine postavili svoju vlast koja je prekinula sve sporazume sa Rusijom. Govorili su da će gas dolaziti iz drugih izvora, a ne ruskih, ali ti izvori- nisu pronađeni. Janukovič je mislio da pristupi EU, ali je počeo drugačije pregovore pošto je video da će sporazum sa EU uništiti celu ukrajinsku privredu.

Onda opet izbija revolucija i opet raskid ugovora sa Rusijom i okretanje Americi bez obzira na interese naroda koje bi trebalo da brane - istakao je Iskenderov.

Objašnjavajući šta je bilo dalje sa Južnim tokom, on je kazao da Rusija nije želela da gradi svojim parama gasovod za svoje konkurente i Južnog toka više nije bilo, a sada je došla dotle da gradi Turski tok koji će obezbediti gas u Evropi koji se neće transportovati ukrajinskom teritorijom.

Evropska komisija je rekla da Turska nije članica EU i da može kako hoće, a što se tiče EU da je Ukrajina pouzdanija - ali, kao što znamo, Ukrajina je bankrotirala.

Kako Vlada Srbije ili Bugarske može da se bori sa tim, to ne razumem. Vlade nemaju nikakve alternative sem dobijanja gasa iz Rusije, a kako ne može preko bankrotirane Ukrajine, problem je trebalo da reši Južni tok, poentirao je Iskenderov i upozorio da „ako EK bude insistirala da mi finansiramo Turski tok, mi to nećemo učiniti i opet problem neće biti rešen".

Na kraju je dodao: ako Srbija hoće da plati visoku cenu struje, bunt u siromašnoj Srbiji će se brzo desiti. To je očigledno. I zato treba razumeti da alternative za ruski gas nema i da ga niko ne nudi.

Izveštaj: Diana Milošević

Foto: Anton Antanasijević

Fakti

Energija pokreće svet. Ona je neophodni element svakog kretanja, razvoja I napretka. Euro Energy je specijalizovani analitički portal koji daje perspektive, odnosno objavljuje...

Kontaktirajte nas!

EuroEnergy
Adresa: Knez Mihailova 10
Beograd, Srbija

Telefon: +381654070470

Pratite nas!

Linkovi ka profilima na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Goolge+
Linked-in

Mini Galerija