1 2 3 4 5

unnamed

US ROYALTY TRUSTS 2012 PV10 ASSUMPTIONS

Najnovije Vesti

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:55

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:52

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Mere neekonomske prinude SAD za Evropu
24 jun 2018 00:37

Nekoliko narednih meseci mogu biti odlučujućim n [ ... ]

NAUČNA konferencija „Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka" održana je danas u Beogradskoj poslovnoj školi.
U organizaciji Ruskog centra za strateška istraživanja, Fonda istorijskih perspektiva, Nove srpske političke misli, Srpskog koda i BPŠ.

NA POČETKU drugog dela konferencije, govorio je Sergej Pravosudov i to o rusko-bugarskom aspektu, jer Srbija iz tog iskustva treba da izvuče pouke.

pravosu ser 1

„Ko je kriv? Bugarski premijer Borisov? I šta je sa naftovodom Aleksandropolis i zašto je prekinuta izgradnja nuklearna elektrana Belene?

Uslov da Bugarska uđe u EU je bio da se zatvore četiri reaktora, a pošto Belene nisu izgrađene, preostala su im samo dva čija upotreba ističe 2017. Oni nemaju alternativu jer se nisu spremili. A zašto? U junu 2010, bugarski ministar Trajkov je izjavio da je nakon usaglašavanja sa zapadnim partnerima njegova Vlada odlučila da ne preduzima nikakave radove na izgradnji nove nuklearne elektrane (koja je već bila dogovorena sa ruskom firmom Atomstrojeksport) dok se ne nađe strateški investitor - a taj investitor ne treba ni u kom slučaju da bude Rusija.

Ne mogavši da nađu investitore, Belene projekat je stao. Ruska firma je podnela tužbu Arbitrarnom sudu i tražila nadoknatu od 58 miliona evra za taj projekat. Bugari podnose kontratužbu na 61 milion evra. Sada su naši odnosi zamrznuti", objasnio je Pravosudov i istakao da Bugarska ne može da dobije tužbu i moraće da plati kompenzaciju i penale ako odustane od projekta nuklearke i to u tolikom iznosu da će ući u bankrot.

- Zašto Bugarska nije prihvatila Rusiju za strateškog investitora? Zato što je to bila volja njenih zapadnih prijatelja u Briselu i Vašingtonu. Ona je ostala bez nuklearne energije, a za samo dve godine će stare atomske elektrane prestati sa radom. Šta Srbija da zaključi iz ovoga? Tako su sahranjeni i projekti naftovoda Aleksadropolisa i Burgasa. Iz političkih razloga, zaključio je Pravosudov.

Izveštaj: Diana Milošević

Foto: Anton Antanasijević

Fakti

Energija pokreće svet. Ona je neophodni element svakog kretanja, razvoja I napretka. Euro Energy je specijalizovani analitički portal koji daje perspektive, odnosno objavljuje...

Kontaktirajte nas!

EuroEnergy
Adresa: Knez Mihailova 10
Beograd, Srbija

Telefon: +381654070470

Pratite nas!

Linkovi ka profilima na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Goolge+
Linked-in

Mini Galerija