1 2 3 4 5

unnamed

US ROYALTY TRUSTS 2012 PV10 ASSUMPTIONS

Najnovije Vesti

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:55

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:52

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Mere neekonomske prinude SAD za Evropu
24 jun 2018 00:37

Nekoliko narednih meseci mogu biti odlučujućim n [ ... ]

NAUČNA konferencija „Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka" održana je 03. marta u Beogradskoj poslovnoj školi.
U organizaciji Ruskog centra za strateška istraživanja, Fonda istorijskih perspektiva, Nove srpske političke misli, Srpskog koda i BPŠ.

NA KRAJU prvog dela konferencije je reč uzeo Vojislav Vuletić, predsednik skupštine Udruženja za gas Srbije koji je istakao da Evropi treba sve više gasa, a 2030. godine će joj biti potrebno oko 50 odsto više nego danas - 600 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

voj vulet 1

Govoreći o problemu blokova termoelektrana koji će biti ugašeni, Vuletić je izjavio da oni mogu biti zamenjeni tako što bi se za proizvodnju struje koristio prirodni gas. To je ekonomski neopravdano, ali tehnologijom gasnoparnog ciklusa sa kogeneracijom ima se visok stepen iskorišćenja primarne energije (prirodnog gasa) što će omogućiti rentabilnu proizvodnju struje.

EU smatra da elektroenergetski i gasni sistemi u regionu treba da budu povezani, pri čemu sve zemlje uvoze gas, i to iz Rusije. Imali smo šansu da potrebne količine dobijemo preko Južnog toka, ali je projekat obustavljen i velika je šteta što je taj evropski, a ne samo ruski, projekat obustavljen. Nabuko projekat, odnosno smanjena verzija „Nabuko vest" ima mali problem: nema za njega ni gasa ni para da se gradi!

AGRI (Azerbejdžan, Rumunija, Ggruzija) gasovod bi trebalo da koristi azerbejdžanski gas, ali smo već čuli da su to premale količine, deset milijardi kubnih metara godišnje.

TAP takođe treba da koristi azerbejdžanski gas, kao i gasovod TANAP.

Gasovod od Nigerije, Alžira preko Sardinije do Italije, dobar je kao ideja, ali nema para za gradnju, jer je to podvodni gasovod. Nigerija je zatražila novac za studiju izvodljivosti od EU, što znači da je sve na početku i da bar još 15 godina nema ništa od tog gasovoda.

Japan i Kina apsorbuju sav tečni gas koji se proizvede u Okeaniji.

Ako padne Asad u Siriji, onda je moguće da se katarski gas dovede do Evrope. Da li će i kada će to biti, to se ne zna.

Američki škriljci su skupi, neverovatno je komplikovana proizvodnja, ekološki je problematična, ekonomski neopravdana - duplo skuplji od ruskog gasa, komplikovana doprema do Evrope! Lepa priča za političare i amatere.

Izveštaj: Diana Milošević

Foto: Anton Antanasijević

Fakti

Energija pokreće svet. Ona je neophodni element svakog kretanja, razvoja I napretka. Euro Energy je specijalizovani analitički portal koji daje perspektive, odnosno objavljuje...

Kontaktirajte nas!

EuroEnergy
Adresa: Knez Mihailova 10
Beograd, Srbija

Telefon: +381654070470

Pratite nas!

Linkovi ka profilima na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Goolge+
Linked-in

Mini Galerija