1 2 3 4 5

unnamed

US ROYALTY TRUSTS 2012 PV10 ASSUMPTIONS

Najnovije Vesti

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:55

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:52

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Mere neekonomske prinude SAD za Evropu
24 jun 2018 00:37

Nekoliko narednih meseci mogu biti odlučujućim n [ ... ]

NAUČNA konferencija „Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka" održana je 03. marta u Beogradskoj poslovnoj školi.

U organizaciji Ruskog centra za strateška istraživanja, Fonda istorijskih perspektiva, Nove srpske političke misli, Srpskog koda i BPŠ.

Govorili su zamenik direktora RISI Igor Valentinovič Prokofjev, glavni i odgovorni urednik NSPM Đorđe Vukadinović, rukovodilac Balkanskog sektora RISI Nikita Viktorovič Bondarev, analitičar Instituta za evropske studije Goran Nikolić, predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić, urednik časopisa „Gasprom" Sergej Pravosudov, ekspert RISI za Tursku Irina Aleksandrovna Svistunova, naučni saradnik Inslav RAN i ekspert FIP Petar Ahmedovič Iskenderov, profesor Pravnog fakulteta u Prištini Dejan Mirović i analitičar NSPM Nikola Tanasić.

konf bg 3

Igor Prokofijev, zamenik direktora RISI i rukovodilac ekonomskog sektora je govorio o energetskom aspektu spoljne politike Rusije i najavio da će predstavnici RISI preneti utiske sa ovog skupa, da će analitički materijal biti upućen administraciji predsednika Ruske Federacije i da će to biti praktičan doprinos razvoju međudržavnih veza.

Skrenuo je pažnju da suprotstavljanje velikih državnih saveza prelazi iz vojno-političke sfere u oblast privrede i da centri moći država i ekonomskih saveza sve više počinju da zavise od rasporeda privrednih resursa. Realnost u značajnoj meri određuje goekonomija i verujem, istakao je Prokofjev, da će u perspektivi prevladati nad vojnopolitičkom sferom.

„Rusija ima resurse nafte i uglja, ali malo ko vidi da Rusija ne želi da igra ulogu energetske supersile. Neke zemlje pokušavaju da nas predstave kao energetskog monstruma, a ja skrećem pažnju da mi nikada nismo vršili pritisak na formiranje svetskih cena nafte i drugih energenata. Objektivna realnost Rusije i njenih energetskih kompanija se predstavlja negativno i treba priznati da ruska strana duže vreme nije obraćala pažnju na taj problem i da je sve pasivno posmatrala, jer smo smatrali da su optužbe toliko apsurdne da ih ne treba opovrgavati.

Naši partneri - kupci energenata i velike kompanije, nisu želeli da raspravljaju sa svojim političarima, a u razgovorima sa nama su govorili da se nadaju da će se posle izbornih ciklusa političari smiriti i da će sve biti uredu. To nije sve baš tako prosto, posebno sad kad se ispoljava pritisak SAD, po nizu pitanja, na rusko-evropsku saradnju.

SAD su strategiju iz 70-ih i 80-ih godina borbe protiv Sovjetskog saveza transformisale i primenjuju je na Rusku Federaciju u nizu elemenata, uključujući ograničenje isporuka energenata u Evropu. Takođe, i danas - kao 80-ih - imamo američku strategiju smanjenja cene nafte preko Saudijske Arabije", rekao je Prokofijev, koji je upozorio da SAD nisu više zemlja koja su bile i da neće u narednim decenijama biti svetski privredni lider.

Govoreći o odnosima sa evropskim zemljama, istakao je da one u formiranju jedinstvene politike formiraju jedinstven energetski bilans i vide koliko je učešće Rusije u tome. Evropa više voli da Rusiju doživljava kao isporučioca energenata, a Rusija želi da bude partner i to pretpostavlja isporuku, transport i preradu i kontakt sa krajnjim potrošačem.

Taj kompletan lanac hoćemo da imamo jer nećemo da budemo samo isporučilac, istakao je Prokofjev i ocenio da svetska i evropska privreda ne mogu a da se ne oslanjaju na Rusiju. U tom smislu, stav pojedinih evropskih političara je kontraproduktivan jer naš odnos nije odnos zavisnosti, već to treba da bude uzajamna saradnja, ali je za to potrebno da ekonomija nadvlada politiku, ocenio je Prokofjev.

Izveštaj: Diana Milošević

Foto: Anton Antanasijević

Fakti

 

Energija pokreće svet. Ona je neophodni element svakog kretanja, razvoja I napretka. Euro Energy je specijalizovani analitički portal koji daje perspektive, odnosno objavljuje...

Kontaktirajte nas!

EuroEnergy
Adresa: Knez Mihailova 10
Beograd, Srbija

Telefon: +381654070470

Pratite nas!

Linkovi ka profilima na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Goolge+
Linked-in

Mini Galerija