1 2 3 4 5

unnamed

US ROYALTY TRUSTS 2012 PV10 ASSUMPTIONS

Najnovije Vesti

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:55

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:52

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Mere neekonomske prinude SAD za Evropu
24 jun 2018 00:37

Nekoliko narednih meseci mogu biti odlučujućim n [ ... ]

Ruski-gasovod
Međunarodna agencija za energiju upozorila je da će Evropska unija i u "doglednoj budućnosti" biti zavisna od ruskog gasa
U pogledu energetske politike EU za 2014, Agencija predviđa rast uvoza gasa u EU, s obzirom na brzo smanjivanje proizvodnje fosilnog goriva u Uniji, posebno u Danskoj i Holandiji, javlja Euraktiv Srbija, prenosi Beta.
Agencija je pregled predstavila Evropskoj komisiji istoga dana kada je Rusija objavila da odustaje od projekta gasovoda "Južni tok".
Kako navodi Međunarodna agencija za enegrgiju (IEA), uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u EU, koji se smatra izuzetno važnim za diversifikovanje snabdevanja, u 2014. je na rekordno niskom nivou i upola je manji nego 2010. godine.
 
Agencija ukazuje i na činjenicu da bi nekonvencionalni gas, poput onog iz škriljaca, mogao da unapredi energetsku bezbednost EU, ali da je politički otpor tom energentu u nekim članicama veliki.
 
"EU će biti zavisna od ruskog gasa neko vreme i to je realnost", rekla je na predstavljanju izveštaja u Evropskoj komisiji direktorka IEA Marija van der Heven.
 
Energetska bezbednost prioritet je za EU od 2009, kada je prekinut dotok gasa Uniji zbog spora Rusije i Ukrajine.
 
Kroz Ukrajinu stiže 15 odsto uvoza gasa u EU, a šest članica, uključujući Bugarsku i Slovačku, potpuno zavise od ruskog "Gasproma" kao jedinog snabdevača.
 
EU je najveći uvoznik energije u svetu, koji uvozom pokriva više od polovine (53 odsto) potrošnje.
 
Agencija je istakla da je LNG najbolja opcija za diversifikovanje snabdevanja energentima u EU, posle novih isporuka iz centralne Azije kroz Južni gasni koridor.
 
"EU ne može sebi da priušti da smanji broj opcija – nuklearna energija, ugalj i nekonvencionalni gas i nafta moraju da budu deo energetske mešavine", navodi se u izveštaju.
 
Kako je preneo Euraktiv Srbija, ističe se i da elektrosistem i tržišta EU moraju da se pripreme za rastući udeo energije iz obnovljivih izvora.
 
Polovini nuklearki za deceniju ističu resursi
 
Takođe se ukazuje da će polovina nuklearnih kapaciteta EU u narednih deset godina doći u fazu kada im je vreme za zatvaranje i Brisel mora da odluči da li će im produžavati vek.
 
Marija van der Heven je na predstavljanju izveštaja rekla i da se od prethodnog pregleda evropske energetske politike 2008. godine registruju neka pozitivna kretanja.
 
Tako su novi gasovodi i veći uvoz LNG i skladišni kapaciteti smanjili rizike za tržište gasa EU u slučaju kraćih prekida isporuka.
 
Od koristi je i obrnuti tok gasa, kada evropske kompanije prodaju ruski gas npr. Ukrajini. Međutim, obrnuti tok nije svuda moguć, ukazuju iz Agencije.
 
Navodi se i da tržište gasa EU treba da bude liberalizovano i da treba ponovo proceniti potencijal Unije za proizvodnju prirodnog gasa.
 
Smanjenju zavisnosti doprineće i unapređenje energetske efikasnosti za koje je evropski komesar za klimu i energiju Migel Arijas Kanjete rekao da je prioritet Komisije.
03. дец 2014
 

Energija pokreće svet. Ona je neophodni element svakog kretanja, razvoja I napretka. Euro Energy je specijalizovani analitički portal koji daje perspektive, odnosno objavljuje...

Kontaktirajte nas!

EuroEnergy
Adresa: Knez Mihailova 10
Beograd, Srbija

Telefon: +381654070470

Pratite nas!

Linkovi ka profilima na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Goolge+
Linked-in

Mini Galerija