1 2 3 4 5

unnamed

US ROYALTY TRUSTS 2012 PV10 ASSUMPTIONS

Najnovije Vesti

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:55

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:52

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Mere neekonomske prinude SAD za Evropu
24 jun 2018 00:37

Nekoliko narednih meseci mogu biti odlučujućim n [ ... ]

Na pitanje novinara o čemu bi konkretno moglo biti reči, ako se pitanje "Južnog toka" takođe pokrene na sastanku EU, Rusije i Ukrajine o sporu oko isporuka gasa 26. septembra u Berlinu, Holcnerova je istakla da 'Južni tok' nije na dnevnom redu berlinskog sastanka, ali da i o tome može biti razmene mišljenja na ruski predlog, prenosi Beta.

Etingerov apel Moskvi
Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger pozvao je Rusiju da ne koristi gas kao oružje u ukrajinskoj krizi.
"Gas i sektor energetike generalno ne treba da budu politička sredstva. Oni ne treba da postanu oružje u teškim vremenima, usred krize između Ukrajine i Rusije i između Evrope i Rusije", rekao je Etinger na konferenciji u Kijevu, posvećenoj energetskoj bezbednosti u Evropi.

ddd

"Gasprom" je 16. juna obustavio isporuke gasa Ukrajini dok ne isplati deo duga, čiji je ukupan iznos 5,3 milijarde dolara.
"Moramo da izbegnemo najgori scenario", ocenio je Etinger i založio se za "pragmatično rešenje i kompromis sa ruskim partnerima".
Holcnerova je međutim opovrgla tvrdnje nekih medija da je "EU spremna da učini neke ustupke" kad je u pitanju usaglašavanje izgradnje "Južnog toka" s propisima Unije.
Marlen Holcner je dodala da bi se "u tom slučaju videlo šta se može dogoditi", a stavila je do znanja da "ništa ne može zaustaviti Ruse da to zatraže, jer mi imamo i bilateralne razgovore".
Na sastanku u petak u Berlinu će učestvovati evropski komesar Etinger, ukrajinski ministar za energiju Jurij Prodan i ruski ministar energetike Aleksander Novak, saopštila je Komisija u Briselu.
Etinger je izjavio da se, kad je u pitanju izgradnja gasovoda "Južni tok", moraju imati na umu i okolnosti vezane za ukrajinsku krizu.
Evropska komisija misli da svi ugovori koje je Moskva potpisala sa zemljama u Evropskoj uniji i Srbijom delom krše propise Unije.
Zvaničnici Evropske komisije su prethodno stavili do znanja da Srbija može izgraditi deonicu gasovoda "Južni tok" i, pošto nije članica EU, ne potpada pod zakone unutrašnjeg tržišta Unije.
Naglasili su, međutim, da će to morati da bude saglasno propisima Evropske energetske zajednice, čiji je potpisnik i član i Srbija.
Takođe je predočeno da tokom pregovora o članstvu Srbije i EU, srpska strana mora usaglasiti svoje zakone i sa propisima Unije na polju energije.
Marlen Holcner je juče rekla da "bilo da je u pitanju Bugarska ili Srbija, ako one dobijaju ruski gas, taj gas mora proći preko teritorije Evropske unije, tako da, kao u svakom poslu na evropskoj teritoriji, moraju se poštovati evropski zakoni".
Ona je, na pitanje novinara kako EU gleda na saopštenje "Gasproma" da će izgradnja deonice kroz Srbiju početi u oktobru, objasnila da se ne može sprečiti da Srbija gradi gasovod, rekavši da kad je reč o "energetskim propisima koji bi mogli biti prekršeni, to bi usledilo u kasnijoj fazi kad bi gasovod počeo da radi".
Holcnerova je dodala da se, u slučaju Srbije, ako gasovod počne da radi, može posegnuti za propisima (Evropske) Energetske zajednice koji se ne podudaraju sa zakonima Evropske unije.
EU je od Bugarske zatražila da obustavi izgradnju gasovoda "Južni tok" na svojoj teritoriji, jer je ocenjeno da je prilikom odluke da se poslovi izgradnje dodele jednoj ruskoj kompaniji, prekršen propis unutrašnjeg tržišta EU o transparentnim javnim nabavkama i obaveznom tenderu za izvođače radova.
23. sep 2014
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1704207/EU%3A+Mogu%C4%87a+izuze%C4%87a+za+izgradnju+%22Ju%C5%BEnog+toka%22.html

 

Energija pokreće svet. Ona je neophodni element svakog kretanja, razvoja I napretka. Euro Energy je specijalizovani analitički portal koji daje perspektive, odnosno objavljuje...

Kontaktirajte nas!

EuroEnergy
Adresa: Knez Mihailova 10
Beograd, Srbija

Telefon: +381654070470

Pratite nas!

Linkovi ka profilima na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Goolge+
Linked-in

Mini Galerija