1 2 3 4 5

unnamed

US ROYALTY TRUSTS 2012 PV10 ASSUMPTIONS

Najnovije Vesti

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:55

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:52

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Mere neekonomske prinude SAD za Evropu
24 jun 2018 00:37

Nekoliko narednih meseci mogu biti odlučujućim n [ ... ]

 

EU i Bugarska oduzele i Srbiji Južni tok, Srbi bolje razumeju geopolitiku od Vučićeve vlade

gor nik 1

Đorđe Vukadinović je objasnio da projekat Južni tok nije „propao" iz ekonomskih već iz geopolitičkih razloga, odnosno da je ruska politika postala talac neoliberalne fikcije (da su ekonomski interesi iznad svega, da kapital nema domovinu i da ruši sve granice).

- Objašnjenje te fikcije i njenog uticaja u strategiji ruske politike u regionu i šire, mogli bi da tražimo u ovome: Sovjetski savez je bio talac zablude da „ideologija rešava sve", da je ideja i politika najvažnija i da onda ekonomski interesi mogu da budu u drugom i trećem planu. Zabluda je rezultirala slomom sovjetske imperije i sistema, pa su vodeći ljudi u Rusiji preuzeli suprotnu mantru, možda i pogubniju. Zato je ruska strategija u Balkanu bila opterećena liberalizmom i mantrom da kapital ruši sve granice. Da je tako, danas bismo pričali kako Južni tok napreduje. Sa ekonomskog stanovišta, projekat je za Srbiju i region bio dragocen, a pošto ga nema, znači da su preovladali - drugi faktori, zaključio je Vukadinović.

On je potom predstavio rezultate ispitivanja javnog mnjenja iz oktobra prošle godine kada je 53,70 odsto građana podržavalo ulazak Srbije u EU, tada je za savez Srbije sa Rusijom podržavalo 67, 50 odsto. Protiv EU je bilo 51 odsto, a 18,2 odsto protiv saveza sa Rusijom. Od tada se nije ništa mnogo promenilo - 51,2 podržava ulazak u EU, a savez sa Rusijom 64,3 odsto.

„To govori da je bila pogrešna ruska strategija: samo da proteramo cevi i sve će biti dobro. Dobro je da građani Srbije ne reaguju tako, jer bi podrška Rusiji pala. Ali, kod nas postoji gotovo instinktivno rusofilstvo. Kada je reč o NATO, za ulazak je 9,4 odsto, a protiv je 75,5 odsto građana Srbije", istakao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, ovo istraživanje, koje je sprovedeno krajem decembra i početkom januara, sa anketnim pitanjem ko je kriv za obustavu Južnog toka, eliminiše bojazni da će obustava imati dubinske i katastrofalne posledice po rusko srpske odnose- kada je reč o percepciji građana Srbije.

Na pitanje ko je kriv za obustavu Južnog toka, odgovori ispitanika su: 39,8 odsto SAD, 20 odsto EU, 6,5 odsto Rusija, Bugarska 2,4 odsto, neko drugi 2,8 odsto, a 28,3 odsto ispitanih nema stav.

„To znači da su građani Srbije bolji geopolitičari od naših analitičara i političara! I, taj nalaz potvrđuje perspektivu političkih i ekonomskih rusko-srpskih odnosa, kao i neosnovanost neoliberalne mantre. Dakle, nije sve u đengama, već ima nešto u srcu i duši", zaključio je Vukadinović.

Izveštaj: Diana Milošević

Foto: Anton Antanasijević

Fakti

 

 

Energija pokreće svet. Ona je neophodni element svakog kretanja, razvoja I napretka. Euro Energy je specijalizovani analitički portal koji daje perspektive, odnosno objavljuje...

Kontaktirajte nas!

EuroEnergy
Adresa: Knez Mihailova 10
Beograd, Srbija

Telefon: +381654070470

Pratite nas!

Linkovi ka profilima na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Goolge+
Linked-in

Mini Galerija