1 2 3 4 5

unnamed

US ROYALTY TRUSTS 2012 PV10 ASSUMPTIONS

Najnovije Vesti

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:55

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:52

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Mere neekonomske prinude SAD za Evropu
24 jun 2018 00:37

Nekoliko narednih meseci mogu biti odlučujućim n [ ... ]

33333

Beograd -- Južni tok je decenijski projekat, koristan za oba entiteta - Republiku Srpsku i Federaciju BIH, izjavila je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona najavila da je ukupna procenjena investiciona vrednost izgradnje kraka tog gasovoda ka Republici Srpskoj oko milijardu evra.

"Procenjena investiciona vrednost, koja će biti potvrđena tek izradom studije tehnoekonomske opravdanosti, doseže blizu milijardu evra. Ako se najmanje jedna trećina troškova veže za direktno angažovanje firmi iz RS onda je to prvi vidljiv pozitivan pokazatelj", rekla je Cvijanovićeva za Bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Ona je najavila da će početkom ove godine biti formirana zajednička kompanija između preduzeća "Gas-Res" iz Republike Srpske i "Gasproma".

Premijerka RS je ponovila da je Južni tok nesporno koristan za oba entiteta i dodala da se nada da će "ovom prilikom biti promenjena praksa otežavanja i usporavanja donošenja posebnih odluka na nivou BiH", kao i da će Federacije BiH prihvatiti predlog za priključenje na Južni tok u području Doboja.

Odgovarajući na pitanje da li postoje neke prepreke za realizaciju tog projekta, Cvijanović je rekla da se mora imati u vidu da je BiH složena državna zajednica u kojoj nije lako realizovati i očigledne ekonomski i strateški važne projekte.

"Brojne su predrasude i parcijalni interesi koje smo već videli na primeru revitalizacije naftne industrije. Taj izuzetan projekat važan je po osnovu prikupljanja indirektnih i drugih poreza, omogućuje regularan razvoj tržišta, sigurnost snabdevanja i mogućnost svih vidova kontrole, ali je imao izuzetne prepreke u realizaciji. Bilansi potreba za prirodnim gasom koje smo dostavili ruskim partnerima obuhvataju, kroz strateške dokumente, utvrđene potrebe i Republike Srpske i Federacije BiH", kazala je Cvijanovićeva.

Nizom aktivnosti koje su okončane potpisivanjem "Mape puteva" sa "Gaspromom", detaljno su utvrđeni rokovi za realizaciju, ovog za nas izuzetno važnog projekta, rekla je Cvijanovićeva.

Republiku Srpsku, kako je istakla, posle formiranja zajedničke kompanije sa Gaspromom, očekuju brojni poslovi da bi sustigli sve što je Srbija uradila od 2008. do 2013. godine i da bi spremni dočekali priključenje na osnovni pravac gasovoda.

"Prema utvrđenoj dinamici puno efektiranje izgrađenog priključka treba da bude u toku 2016. godine", istakla je Cvijanović.

"Republici Srpskoj se ukazala izvanredna prilika da osnovni pravac mega projekta gasovoda Južni tok, prolazi u našoj neposrednoj blizini i pruža mogućnost da realizujemo projekat gasifikacije Republike Srpske. Prethodna pozitivna privredna iskustva sa ruskim partnerima, kao i geografska pozicija obezbeđuje nam aktivnu ulogu u izgradnji priključka na Južni tok", rekla je Cvijanovićeva.

Republika Srpska bi od Južnog toka imala brojne koristi, jer projekat gasifikacije Srpske, osim osnovnog gasovoda obuhvata i izgradnju dve termoelektrane-toplane, gasifikaciju gradova i opština i sistem distribucije prirodnog gasa na području za koje nije ekonomski opravdano graditi posebne gasovode.

Dostupnost prirodnog gasa kao energenta 21. veka, za koji smo sigurni da će imati veoma konkurentnu cenu, podsticaće kod nas ulaganja u industrijske kapacitete i domaćih i stranih investitora, istakla je Cvijanovićeva.

Uz povoljnu cenu električne energije, stručnu i osposobljenu radnu snagu gasifikacija će biti novi povoljan faktor za privredni razvoj. Proširenjem postojećih i izgradnjom novih distributivnih mreža kao i prelaskom toplana na prirodni gas ostvariće se i najšira ekonomska korist za stanovništvo, dodala je premijerka.

"Prilikom potpisivanja 'Mape pute', juna prošle godine u Banja Luci, potpredsednik 'Gasproma' Aleksandar Medvedev najavio je izuzetno povoljnu cenovnu politiku za Republiku Srpsku i Federaciju BiH. U predlogu sporazuma Vlade Ruske Federacije i Saveta ministara BiH jednako se tretiraju oba entiteta. Sve medijske spekulacije da će Gasprom koristiti monopolski položaj i ostvarivati visoke cene potpuno su bez osnova i deo su šire opozicione kampanje generalno prema Južnom toku", istakla je Cvijanovićeva.

Predviđenim projektom ostvariće se i mogućnost dvosmernih konektivnih gasovoda sa sistemima u okruženju, a time i puna konkurentnost u trgovini prirodnim gasom što su i namere evropskih direktiva, ukazala je Cvijanović.

Ona je naglasila da je veoma važno što realizacija ovog projekta omogućuje da taj priključak koristi i Federacija BiH, odnosno da se sa strateškim partnerom Gaspromom realizuje projekat bitan za celu BiH.

"Gaspromu smo predložili projekat baziran na potrebama, utvrđenim strateškim dokumentima, i Srpske i Federacije na što upućuje kapacitet i trasa osnovnog gasovoda i geografski položaj Republike Srpske", ukazala je Cvijanovićeva.

Ona očekuje da će delegacija Gasproma, sa nadležnim institucijama Federacije BiH, razmotriti i usaglasiti predlog za priključenje na gasovod u području Doboja, što je veoma racionalna varijanta i tehnički i ekonomski.

"Utvrđene bilansne potreba prirodnog gasa za Federaciju BiH kreću se oko dve milijarde kubnih metara, a isti količinu bilansirala je i Republika Srpska. Sa ukupno četiri milijarde kubnih metara ostvariće se planirane količine do 2025. godine za oba entiteta", rekla je Cvijanovićeva.

Izvor: http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2014&mm=02&dd=16&nav_id=812901

Energija pokreće svet. Ona je neophodni element svakog kretanja, razvoja I napretka. Euro Energy je specijalizovani analitički portal koji daje perspektive, odnosno objavljuje...

Kontaktirajte nas!

EuroEnergy
Adresa: Knez Mihailova 10
Beograd, Srbija

Telefon: +381654070470

Pratite nas!

Linkovi ka profilima na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Goolge+
Linked-in

Mini Galerija