1 2 3 4 5

unnamed

US ROYALTY TRUSTS 2012 PV10 ASSUMPTIONS

Najnovije Vesti

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:55

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:52

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Mere neekonomske prinude SAD za Evropu
24 jun 2018 00:37

Nekoliko narednih meseci mogu biti odlučujućim n [ ... ]

naftna platformaSAD i Saudijska Arabija su se izgleda dogovorile da smanjuju cenu nafte namerno, kako bi kaznile Rusiju. Kineski mediji pišu da je pad međunarodnih cena crnog zlata vezan za geopolitičku situaciju, a ne za tržišne faktore.

Pad cena nafte bolno je pogodio Rusiju, Iran i Venecuelu. Zbog toga neće biti lako ni drugim zemljama, uključujući evropske. I samo američki potrošači su zadovoljni – njihovi troškovi za gorivo su značajno opali. Prema mišljenju zapadnim medija, ovo je pravedna cena za antiameričku spoljnu politiku.

Zato sankcije usmerene protiv Rusije i Irana sada se potkrepljuju i niskim cenama nafte. Od juna crno zlato je pojeftinilo za više od 25%. A od početka finansijske krize 2008. godine ekonomija se obnavlja samo u Americi. U drugim zemljama, između ostalog evropskim, ona je u padu. Pri tome SAD nastavljaju da se utvrđuju na međunarodnoj sceni na račun drugih. Posebno se to tiče vlada nezgodnih i nelojalnih Vašingtonu. Rusija i Iran, jasno je, prve su na tom spisku.

Delimično Iranu je pošlo za rukom da obnovi izvoz zvahvaljujući ustupcima u nuklearnom programu, ali pad cena nafte nivelisao je sve koristi Teherana. Sada SAD podstiču Iran da učestvuje u koaliciji u borbi protiv Islamske države. Prema mišljenju eksperata, uz aktualne cene nafte, iranske vlasti neće imati kud – očigledno moraće da pristanu kako bi spasle svoju ekonomiju. A od Rusiji se očekuje promena stava o ključnim međunarodnim problemima – takvim kao što je kriza u Siriji i u Ukrajini. I u čast toga SAD mogu da smanje svetsku cenu nafte sve do 60, pa i 50 dolara za barel, piše kinesko izdanje Ženmin žibao.

Eksperti su uvereni da se naftne cene obaraju veštački. Vašington se dogovorio sa Er-Rijadom o uvećanju eksploatacije energenata i smanjenju cene. Zahvaljujući tome na svetskom tržištu može da počne da se kotira nafta iz šrkiljaca SAD. I prihod od njene prodaje garantovan je čak uz nisku cenu, uvereni su američki analitičari. Pri tome gubici Saudijske Arabije će biti neznačajni.

Stručnjaci vide u toj shemi zaveru, inače je teško razumno osnovati pad cena nafte i uvećanje obima eksploatacije od strane Er-Rijada. Tako se crno zlato sve više pretvara u instrument geopolitičkog pritiska na konkurenciju. U očekivanju samita zemalja OPEK-a nafta je ponovo pojeftinila, svedoče podaci liciacija. Taradicionalno savetovanje zemlja-izvoznica će biti održano krajem novembra u Beču. Ali do tada, dok pitanje realne cene nafte ostaje u političkoj ravni, prognoze analitičara na račun izjednačenja cena su beskorisne.

(Glas Rusije)

Izvor: http://www.nspm.rs/hronika/glas-rusije-sad-vestacki-obescenjuju-naftu.html?alphabet=l

Energija pokreće svet. Ona je neophodni element svakog kretanja, razvoja I napretka. Euro Energy je specijalizovani analitički portal koji daje perspektive, odnosno objavljuje...

Kontaktirajte nas!

EuroEnergy
Adresa: Knez Mihailova 10
Beograd, Srbija

Telefon: +381654070470

Pratite nas!

Linkovi ka profilima na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Goolge+
Linked-in

Mini Galerija