1 2 3 4 5

unnamed

US ROYALTY TRUSTS 2012 PV10 ASSUMPTIONS

Najnovije Vesti

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:55

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:52

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Mere neekonomske prinude SAD za Evropu
24 jun 2018 00:37

Nekoliko narednih meseci mogu biti odlučujućim n [ ... ]


Na zalaganja da bi ruski gas mogao biti jeftiniji Rusi kažu da marže čine gotovo polovinu finalne cene tog plavog energenta

Blokiranje projekta „Turski tok" bilo bi ozbiljna greška, jer bi ove količine gasa otišle na druga tržišta, umesto u Evropu, kojoj je gas neophodan, što potvrđuju i podaci prema kojima je poslednjih meseci zabeležen nagli rast izvoza gasa u Evropu – za oko 11 odsto, poručio je na Valdai konferenciji u Berlinu, Aleksej Miler, prvi čovek ruskog gasnog giganta „Gasproma".

GASprom-KROP– Kada smo odlučili da napustimo projekat „Južni tok", bilo je mnogo spekulisanja da nismo hteli da se držimo trećeg energetskog paketa. To su besmislice. Mi vrlo dobro poznajemo evropska pravila i znamo kako „Gasprom" može da radi u njegovim okvirima, rekao je on.

Kada je u pitanju „Turski tok", „Gaspromu" se, kaže Miler, često postavlja pitanje da li je spreman da uloži u nove kapacitete (nadalje od Grčke preko Makedonije, Srbije, Mađarske...).

– Sada su se pojavile ideje za izgradnju veza između Srbije i Baumgartena, najvećeg evropskog skladišta gasa. Ukoliko smo pozvani, razmotrićemo takve projekte. Može se dogoditi da ćemo učestvovati, ukoliko je to za nas korisno. „Gasprom" će raditi isključivo u skladu sa Trećim energetskim paketom, poručio je Miler.

U „Gaspromu" su optimistični da trenutna politika EU može da se koriguje, te da je poverenje narušeno, ali da se nadaju da će biti povraćeno.

– „Gasprom" ostaje važan snabdevač. Ništa ne može da poremeti činjenicu da su Rusija i Evropa energetski partneri. Ruski gas će ostati nezamenljiv element evropskog energetskog tržišta. Čak i sa svim preprekama, naš udeo u evropskom snabdevanju raste.

Tržište gasa je, objasnio je on, trenutno izuzetno nestabilno.

To se objašnjava trenutnim nivoom cena, kao i praznim skladištima. Osim toga, potrošači su razumeli rizike tranzita preko Ukrajine i spremaju se za narednu zimu.

– Cene u trećem kvartalu ove godine verovatno će biti niže nego u drugom, ali za četvrti kvartal predviđamo više cene nego u drugom i trećem kvartalu – kaže Miler i dodaje da je fer cena gasa najozbiljnije pitanje, te da je svestan da se „Gasprom" obično krivi za određivanje različitih cena gasa na različitim tržištima.

– Slušamo kako bi evropsko tržište trebalo da ima izjednačene cene. To je nemoguće, jer je tržište podeljeno. Cene zavise od energetskog miksa u svakoj zemlji, od toga koliko su kompanije odgovorne za energetsku sigurnost na svakom tržištu. Nemačke cene su među najnižima, kaže on.

„Gaspromova" cena čini 45–50 odsto finalne cene. Ostalo su marže. Potrošači moraju da znaju da „Gaspromova" cena čini samo polovinu konačne cene, tvrdi Miler.

 

J. Petrović-Stojanović
objavljeno: 19.04.2015.

Politika

Energija pokreće svet. Ona je neophodni element svakog kretanja, razvoja I napretka. Euro Energy je specijalizovani analitički portal koji daje perspektive, odnosno objavljuje...

Kontaktirajte nas!

EuroEnergy
Adresa: Knez Mihailova 10
Beograd, Srbija

Telefon: +381654070470

Pratite nas!

Linkovi ka profilima na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Goolge+
Linked-in

Mini Galerija