1 2 3 4 5

unnamed

US ROYALTY TRUSTS 2012 PV10 ASSUMPTIONS

Najnovije Vesti

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:55

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:52

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Mere neekonomske prinude SAD za Evropu
24 jun 2018 00:37

Nekoliko narednih meseci mogu biti odlučujućim n [ ... ]

Na energetskom polju odvijaju se dva paralelna procesa koji će dramatično izmeniti geostrateške odnose na planeti

gasovo

 

Još je SSSR nazivan imperijom gasa. U poslednjoj godini svoga postojanja (1991), Sovjetski Savez je dostigao maksimalnu proizvodnju prirodnog gasa, rekordnu za svu istoriju sovjetske gasne industrije – fantastičnih 815 milijardi kubnih metara. A ona je zaista bila moćna, „gasni organizam" čvrsto je prožimao i sve sovjetske republike povezivao u jednu celinu, a na čelu je stajala RSFSR, Rusija, i u gasnoj industriji najveća republika, kao svojevrsna „gasna platforma" na koju su „pričvršćene" ostale gasne republike – Azerbejdžan, Turkmenija, Kazahstan, Uzbekistan, zatim Ukrajina, delom i kao proizvođač, ali sa Belorusijom, jedine tranzitne republike na glavnom i jedinom izvoznom pravcu gasa za Zapadnu Evropu. U moćni sovjetski gasni ogranizam bile su uključene i Moldavija, Gruzija, Jermenija, i sve tri pribaltičke republike – Litvanija, Letonija i Estonija, pa i najzabačenije i najnerazvijenije planinske zemlje na jugu odnosno u Centralnoj Aziji – Kirgizija i Tadžigistan, i one su donekle bile „prikačene" na sovjetski gasni sistem. U mega gasnom sistemu bilo svih 15 sovjetskih republika, sve evropske zemlje Saveta za uzajamnu pomoć (SEV-a), ali je pravi proizvođač i pravi izvoznik „sovjetskog" a ustvari ruskog gasa, bila sama Rusija, koju je donekle pratio Azerbejdžan, a iza njih su bile Uzbekistan, Turkmenija, pa Kazahstan, tek u povoju proizvodnje ugljovodonika.

gasovod-turski-tok 660x330

Gasprom i kineski CNPC su u maju prošle godine potpisali sporazum o kupoprodaji gasa istočnom maršrutom. Sporazum je zaključen na 30 godina i predviđa isporuku ruskog gasa u Kinu u obimu od 38 milijardi kubnih metara godišnje. Istočna maršruta predviđa isporuku u Kinu gasa iz jukutskih i irkutskih nalazišta magistralnim gasovodom Snaga Sibira. U maju ove godine Rusija i Kina su potpisale sporazum o okvirnim uslovima isporuke gasa u Kinu zapadnom maršrutom. Sada dve strane treba da pripreme i zaključe ugovor.

kina


Na zalaganja da bi ruski gas mogao biti jeftiniji Rusi kažu da marže čine gotovo polovinu finalne cene tog plavog energenta

Blokiranje projekta „Turski tok" bilo bi ozbiljna greška, jer bi ove količine gasa otišle na druga tržišta, umesto u Evropu, kojoj je gas neophodan, što potvrđuju i podaci prema kojima je poslednjih meseci zabeležen nagli rast izvoza gasa u Evropu – za oko 11 odsto, poručio je na Valdai konferenciji u Berlinu, Aleksej Miler, prvi čovek ruskog gasnog giganta „Gasproma".

NAUČNA konferencija „Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka" održana je 03.03.2015. u Beogradskoj poslovnoj školi.

U organizaciji Ruskog centra za strateška istraživanja, Fonda istorijskih perspektiva, Nove srpske političke misli, Srpskog koda i BPŠ.

konf bg 2

Energija pokreće svet. Ona je neophodni element svakog kretanja, razvoja I napretka. Euro Energy je specijalizovani analitički portal koji daje perspektive, odnosno objavljuje...

Kontaktirajte nas!

EuroEnergy
Adresa: Knez Mihailova 10
Beograd, Srbija

Telefon: +381654070470

Pratite nas!

Linkovi ka profilima na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Goolge+
Linked-in

Mini Galerija