1 2 3 4 5

unnamed

US ROYALTY TRUSTS 2012 PV10 ASSUMPTIONS

Najnovije Vesti

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:55

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Bugari, jeste li dobro? Skrenuli Turski tok k sebi...
06 jul 2018 11:52

Prenosimo: B92   Pobednik tendera za projek [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Vučić otvorio gasovod koji zaobilazi Srbiju
25 jun 2018 00:15

Piše: G. Vlaović   Ako se izuzmu diplomat [ ... ]

Mere neekonomske prinude SAD za Evropu
24 jun 2018 00:37

Nekoliko narednih meseci mogu biti odlučujućim n [ ... ]

 

Srećko Đukić "Era ruskog gasa - Gas i globalna bezbednost"

 

Na 61. Međunarodnom sajmu knjiga, 25. oktobra u 17 časova, biće predstavljena knjiga dr Srećka Đukića, ERA RUSKOG GASA – Gas i globalna bezbednost (Medija Centar, Beograd 2016).

"Knjiga je pregled međunarodnih odnosa od perioda hladnoratovskog detanta,do poslednje transformacije svetskog političkog sistema ka multipolarnoj strukturi,sagledan iz ugla energetske bezbednosti. Pri tome autor se ne ograničava samo na deskripciju (do)sadašnjih odnosa između ključnih aktera u međunarodnoj areni,već se vrlo hrabro i argumentovano upušta i u prognoziranje budućih dešavanja.
Knjiga dr Srećka Đukića pisana je jasnim, razumljivim jezikom, a u pojedinim delovima prepoznaju se elementi pripovedanja (opisi pravljenja gasovoda u Sibiru) ili
trilera (ubistvo direktora italijanske kompanije ENI), što je čini još zanimljivijom za čitanje".

 

images 7

 

Biografija dr Srećka Đukića

 

Srećko Đukić je srpski ekonomista i diplomata, sa mnogobrojnim objavljenim radovima iz ekonomske politike, međunarodnih odnosa, spoljne politike, diplomatije. Posebno istražuje i piše o sovjetskom i postsovjetskom vremenu i prostranstvu, Rusiji, Zajednici nezavnih država, Evroaziji, Istočnoj Evropi, Balkanu, odnosima Istok–Zapad. Autor je niza predgovora, pogovora, recenzija knjiga. Ima brojne objavljene članke u zemlji i inostranstvu.

U profesiji je prešao put od mlađeg ekonomskog analitičara i planera, savetnika i sekretara u jugoslovenskoj vladi, do diplomatskih dužnosti u zemlji i inostranstvu. Karijeru je započeo u Saveznom zavodu za društveno planiranje, nastavio u Saveznom izvršnom veću (Vladi SFRJ), kao savetnik člana SIV-a (vlade) za ekonomska i politička pitanja i sekretar Komisije SIV za koordinaciju saradnje između SFRJ i SEV-a. Učestvovao je u najvažnijim pregovorima između SFRJ i SEV-a, na zasedanjima najviših i drugih organa SEV. Kao diplomata radio u jugoslovenskim misijama i ambasadama u Moskvi (u SSSR-u i Rusiji), Sofiji (Bugarska), Minsku (Belorusija) 2004.—2011.[5] Posle agresije NATO-a radi na Kosovu i Metohiji. U Ministarstvu spoljnih poslova bio je koordinator za regionalnu saradnju, pomoćnik načelnika za SSSR i Istočnu Evropu, direktor Analitičke direkcije u Službi za istraživanje i dokumentaciju, direktor Direkcije za Rusiju i ZND, odnosno Evroaziju.

Objavio je knjige:

Ekonomska saradnja SFRJ i SEV (Beograd, 1984),
Energetski odnosi Jugoslavije sa SSSR (koautor, Beograd, 1985),
Jugoslavija – SEV (monografija, Beograd, 1987),
Sibir – zemlja izazova – putopisne i druge priče sa Jeniseja (Novi Sad, 2007),
Lukovi Srećka Đukića - razgovor vodio Miloš Jevtić (Beograd, 2008)[6],
Postsovjetsko prostranstvo – procesi globalizacije (Novi Sad, 2009),
Vreme energije – više od diplomatije (Beograd, 2009)[7],
Tajne Belovežke pušće – Viskuli – poslednji dan SSSR (Beograd, 2010)[3],
Kraj SSSR-a i Rusija – novo rusko okruženje (Beograd, 2011)[8],
Ruski gas u Evropi – od detanta do Južnog potoka (Beograd, 2011)[9]
Vera (Valjevo, 2011),
Povratak saveza – dvadeset godina posle (Beograd, 2012)[10]
Balkanizacija Balkana (Službeni glasnik, Beograd, 2013)

 

Dušan Proroković o knjizi ERA RUSKOG GASA – Gas i globalna bezbednost, Medija Centar, Beograd 2016.

 

dusan prorok

 

Knjiga Eraruskog gasa – Gas i globalna bezbednost dr Srećka Đukića ukazuje na predmet istraživanja, međutim,ovaj rad čitaocima nudi mnogo više od toga.Ovo je pregled međunarodnih odnosa od perioda hladnoratovskog detanta, do poslednje transformacije svetskog političkog sistema ka multipolarnoj strukturi, sagledan iz ugla energetske bezbednosti. Pri tome, autor se ne ograničava samo na deskripciju (do)sadašnjih odnosa između ključnih aktera u međunarodnoj areni, već se vrlo hrabro i argumentovano upušta i u prognoziranje budućih dešavanja.
Višedecenijsko bavljenje ovim pitanjem, veliko iskustvo autora i iskazani analitički pristup, kako u ovom tako i u prethodnim radovima, uzrokuju da izneti zaključci (uključujući i predikcije) deluju uverljivo. Delo dr Srećka Đukića zbog aktuelnosti teme i načina na koji je napisano biće zanimljivo za širu čitalačku publiku i stručnu javnost (pre svega za akademsku javnost i stručnjake u sektorima bezbednosti, energetike i diplomatije), ono ima i naučni značaj.


Autor je značajan deo rada posvetio objašnjavanju pojmova energetske bezbednosti i energetske diplomatije, a uvodi i pojam geoenergetika, koju, oslanjajući se na literaturu na ruskom jeziku, određuje kao poddisciplinu geoekonomije i/ili geopolitike. Koristeći teorijsku postavku koju nam nudi geoenergetika, sve njene „istraživačke alate i instrumente", moguće je praviti šire analize koje se tiču međunarodne i regionalne bezbednosti, međunarodnih odnosa i strateških studija, pa ne treba ni sumnjati da će ovaj pionirski poduhvat slediti i drugi istraživači na postjugoslovenskom prostoru.


Knjiga se sastoji iz četiri poglavlja. U prvom poglavlju predstavljena je istorija odnosa između Sovjetskog saveza/Rusije, SAD i evropskih država u sektoru energetike. Dr Srećko Đukić iznosi niz do sada malo poznatih detalja i informacija o ovim odnosima, a neke od njih mogu poslužiti za bolje razumevanja određenih političkih procesa koji su se odigravali od hladnoratovskog vremena.
U drugom poglavlju dato je pojmovno određenje energetske bezbednosti i diplomatije, a i sam autor se u polemičkom tonu osvrće na široko rasprotranjenu tezu o novoj energetskoj krizi. Za Dr Srećka Đukića, kako podvlači, ne postoji energetska kriza, što ubedljivo i argumentovano obrazlaže, već samo kriza u međudržavnim odnosima, što uzrokuje probleme u zaključivanju različitih energetskih aranžmana. Kao poseban problem on obrađuje pitanje tranzitnih država, kroz koje prolaze strateški cevovodi, a koje, kako praksa pokazuje, često precenjuju svoju poziciju. Autor predstavlja i dva modela gasne bezbednosti-uzajamnost i diverzifikaciju, pri čemu nedvosmisleno daje prednost prvom.
O položaju balkanskih država u odnosu na strateške gasovode, autor u trećem poglavljupravi istorijsku retrospektivu gasne politike zemalja regiona. Pored toga, on analizira još tri svetska regiona u kojima su smešteni značajni proizvođači gasa: Bliski istok, Severnu Afriku i posebno zbog njegove važnosti-Iran. U fokusu istraživanja je odnos evropskih zemalja i EU prema navedenim proizvođačima gasa i posledično-pitanje kako se taj odnos može iskoristiti za (od strane EU) proklamovani model diverzifikacije.


Poslednje, četvrto poglavlje, je posvećeno ruskoj energetskoj politici i ruskom ekergetskom gigantu-Gaspromu. Autor predstavlja pet glavnih pravaca za izvoz ruskog gasa, a njegov zaključak je da, i pored pokušaja da se u budućnosti Gasprom više orijentiše ka tržištima Kine i Indije, glavni kupac u narednim decenijama ipak ostaju evropske zemlje. Uz to, opisuju se i namere Rusije da eksploatiše nalazišta na krajnjem severu, čime se autor dotiče u međunarodnoj politici sve aktuelnije teme regiona Arktika.
Knjiga dr Srećka Đukića je pisan jasnim, razumljivim jezikom, a u pojedinim delovima se prepoznaju elementi pripovetke (opisi kako se prave gasovodi u Sibiru) ili trilera (ubistvo direktora italijanske kompanije ENI), što ga čini zanimljivijim za čitanjem.

Medija centar "Odbrana"

23. oktobar 2016.

 

Energija pokreće svet. Ona je neophodni element svakog kretanja, razvoja I napretka. Euro Energy je specijalizovani analitički portal koji daje perspektive, odnosno objavljuje...

Kontaktirajte nas!

EuroEnergy
Adresa: Knez Mihailova 10
Beograd, Srbija

Telefon: +381654070470

Pratite nas!

Linkovi ka profilima na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Goolge+
Linked-in

Mini Galerija