1 2 3 4 5

unnamed

US ROYALTY TRUSTS 2012 PV10 ASSUMPTIONS

Najnovije Vesti

Energetika u svetlu geopolitičkih promena
07 feb 2017 02:13

    Energija odnosno energenti imaju [ ... ]

Energetska održivost
01 nov 2016 15:51

Kako je na kraju novac taj koji presuđuje , šta  [ ... ]

Promocija knjige "Era ruskog gasa - Gas i globalna...
23 okt 2016 12:08

  Srećko Đukić "Era ruskog gasa - Gas i g [ ... ]

NOVA ENERGETSKA MAPA BALKANA
30 avg 2016 13:44

Na energetskom polju odvijaju se dva paralelna pro [ ... ]

„SEVERNI TOK 2“ PUT KA OŽIVLJAVANJU„JUŽNOG TOKA“...
12 maj 2016 01:40

Pošto Nemačka sebe smatra dovoljno jakom da mož [ ... ]

NAUČNA konferencija „Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka" održana je 03. marta u Beogradskoj poslovnoj školi.

U organizaciji Ruskog centra za strateška istraživanja, Fonda istorijskih perspektiva, Nove srpske političke misli, Srpskog koda i BPŠ.

Goran Nikolić je posebno istakao da je bez nafte i gasa, koje bi u svakom slučaju morala da uvozi, Srbija u suficitu sa Rusijom!

goran-nikolic-eko

Govoreći o problemima, on je naveo da od novembra imamo problem sa padom rublje, pa zato pada i izvoz, jer su naši proizvodi postali nekonkurentni odnosno preskupi. Nama je, zato, u interesu da se Rusija oporavi i da se naši proizvodi onda opet nađu u Rusiji.

Nikolić je pomenuo i problem zone slobodne trgovine, dobijanje pečata o poreklu robe, jer bar polovina mora biti domaćeg porekla, kao i problem daljine koji se povećao situacijom u Ukrajini zbog koje moramo da izvozimo preko Poljske. Istovremeno pokušavamo i da se oporavi građevinarstvo, gde smo uglavnom podizvođači.

Kao ruske investicije, naveo je modernizaciju NIS-a, ulazak ruskog kapitala u banke i naša ulaganja oko milijardu evra u farmaceutsku industriju. Sa druge strane, kako je rekao, Rusi su u Republici Srpskoj preuzeli rafinerije u Brodu i Modriči, što su bili gestovi dobre volje i pomoć Rusije RS, jer je ekonomski to nedovoljno opravdano. Pominje se, kako je istakao, i ulaganje u Telekom-odnosno u Srbiju, SG i RS.

Srbija je, prema Nikoliću, energetski četvrta u Evropi - kao najmanje zaisna od uvoza energenata (23,5 odsto uvozimo, dok je Hrvatska i više nego duplo više zavisna), što je i posledica toga što nam je niska proizvodnja. Ključno u energetskoj zavisnosti su nafta i gas.

„Trećina dolazi iz uvoza. Četvrtina finalne energije dolazi iz uvoza, a ostalo sami obezbeđujemo. Praktično ceo uvoz dolazi iz Rusije. Ugalj se obezbeđuje, preko 90 odsto, iz domaće proizvodnje koja je vezana za proizvodnju struje. EU će nas terati da gasimo termoelektrane, a zbog njih mi imamo umerenu potrošnju i proizvodnju struje", istakao je Nikolić.

Govoreći o energetskoj strategiji Srbije i pitanju gde je tu Rusija, Nikolić je objasnio da trenutno četiri petine gasa uvozimo, a prema strategiji do 2030. godine, 97 odsto gasa ćemo uvoziti upravo iz Rusije, „ako se budemo držali racionalnih motiva. Naime, gasovod preko Atlantika je neisplativ, snabdevanjem preko Hrvatske bi kupovali gas koji bi bio duplo skuplji! Postoji i ideja da se snabdevamo iz Azerbejdžana, ali to je samo dva odsto potrošnje EU. To su spinovi koje ljudi ne znaju, jer ne znaju cifre".

Po toj strategiji za period do 2030. godine, slično će biti i sa naftom, i ona će takođe biti najjeftinija ako je budemo uvozili iz - Rusije, zaključio je Nikolić, koji je istakao da su odnosi Rusije i Srbije zasnovani na obostranom interesu: mi imamo najjeftinijeg ponuđača, a Rusi da imaju pouzdano tržište.

„Ako dođe Turski tok, imaćemo interkonektore između Rumunije, Bugarske i Turske i opet ćemo imati ruski gas. To je, prosto, racionalno", poentirao je Nikolić.

Izveštaj: Diana Milošević

Foto: Anton Antanasijević

Fakti

 

Energija pokreće svet. Ona je neophodni element svakog kretanja, razvoja I napretka. Euro Energy je specijalizovani analitički portal koji daje perspektive, odnosno objavljuje...

Kontaktirajte nas!

EuroEnergy
Adresa: Knez Mihailova 10
Beograd, Srbija

Telefon: +381654070470

Pratite nas!

Linkovi ka profilima na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Goolge+
Linked-in

Mini Galerija